Radionica „Kroz autizam – zaigrano“, koju je Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai organizirala u suradnji s udrugom Progovori autizam – širi ljubav iz Zagreba i Dubrovačkim knjižnicama, održala se 23. i 24. studenoga u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Voditeljica radionice Nataša Bahun, profesorica sociologije i NLP majstorica završila je dva Son Rise treninga (Start-up i Maximum Impact), edukaciju iz transakcijske analize TA 101 i Familylab trening Jespera Juula za roditelje, a s polaznicima radionice podijelila je svoja iskustva sa Son Rise programom. Nataša Bahun majka je dvaju dječaka od kojih jedan ima poremećaj iz spektra autizma i upravo mu je primjena Son Rise programa pomogla da ostvari golemi napredak. Teškoće njezina sina Ivora prije šest godina bile su znatno veće (atec 130). Danas ima razvijen spontani govor u rečenicama, samostalno poziva na igru, drugašić je u redovnoj školi, koju pohađa po prilagođenom programu i motiviran je za nova učenja (atec 14).

Polaznici radionica imali su priliku upoznati se s načelima Son Rise programa, saznati što je kućni terapijski rad kroz igru, kako igrajući se razviti interakciju s djetetom s poremećajem iz spektra autizma te kako i kada djelovati kako bi mu se pomoglo u napretku. Voditeljica je uputila polaznike i kako pronaći volontere koji su im potrebni u provedbi Son Rise programa te kako ih educirati i zadržati. Nataša Bahun s polaznicima je podijelila niz iskustava i dala im niz savjeta kako bi njihov put s djecom bio ljepši i lakši.