Tekst: Marjana Leventić

Deset godina djelovanja Ogranka Mokošica obilježeno je u ponedjeljak, 11. studenoga, programima za male i za one malo veće.

U 17 sati lutkarska družina pod vodstvom knjižničarke Katarine Palinić izvela je predstavu „Vilenjak tvrdoglavac“. Za izradu lutaka i scene te izvedbu predstave, zaslužne su lutkarice Mia, Matea i Maris koje su prvi put predstavu izvele 2016. godine, dok su još bile učenice osnovne škole. Za ovu prigodu ponovo su se okupile i prisutne oduševile svojim umijećem.

U drugom dijelu programa kroz riječ i glazbu praćen je ritam odrastanja naših gostiju:

Isaura Brković učenica četvrtog razreda srednje škole predstavila je knjigu „Tragovi“ koju je u vlastitoj nakladi izdala ove godine i, pročitala nekoliko isječaka iz proznog dijela, te nekoliko pjesama iz knjige. Uz još jednu neobjavljenu pjesmu kojom šalje riječi ohrabrenja ženama koje trpe nasilje, Isaura je prisutnima poručila neka slijede svoje želje, ali tek kada procijene da su one uistinu vrijedne.

Diana Brkić, odgojiteljica i ravnateljica DV Mokošica, vrata svog pjesničkog svijeta otvorila je pjesmicom pročitanom iz jedne stare bilježnice iz vremena kada je bila drugi razred osnovne škole. Za ovu prigodu, iz svojih zbirki pjesama „SR 111 i druge pjesme“, te „Prvi red do sunca“, izabrala je pjesme koje govore o odrastanju i promatranju odrastanja njoj bliskih ljudi.

Adem Gušić, knjižničar u Ogranku Mokošica, čitao je pjesme – slike iz života nastale prije desetak godina u periodu dok je živio u Mokošici. Ove pjesme nisu objavljene, no Ademova pjesnička vrludanja mogu se čuti obzirom da piše glazbu za bend Izae u kojem također i svira, kao i u bendovima Otpisani klan, Didak Lazzarin i BloomBox. Adem je napisao i tekst prve autorske pjesme benda BloomBox „Kišni sati“, koju smo večeras imali priliku čuti u izvedbi Lucije Pećar uz Ademovu pratnju na ukulele.

Lucija Pećar, knjižničarka i glazbena pedagoginja, članica je Dubrovačkog komornog zbora i pjeva u bendovima BloomBox i Otpisani klan.

Aktivna publika doprinijela je produžetku večeri: Josipa Vragolov, pročitala je pjesmu Enesa Kiševića „Velik kao dijete“, Paulina Šošić i Martina Gverović pročitale su svoje pjesme, a Dariana Bošković pjesme svoga oca. Da ovakva večer završi stihovima Danijela Dragojevića, zaslužni su gospođa Milanka Bašić koja ga se sjetila i, Adem koji je „iz rukava izvukao“ Dragojevićevu pjesmu „Na putu do sedam“.

Što se sve događalo na „putu do deset“ Ogranka Mokošica, posjetitelji su mogli pogledati u albumu fotografija.

Pozivamo vas sve da nam se pridružite na „putu do dvadeset“!