Završnicu manifestacije Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) u Dubrovačkim knjižnicama obilježit će zanimljivi gosti, predstavljanja i predavanja, za svakoga ponešto.

U petom tjednu Manifestacije u Narodnoj knjižnici Grad u ponedjeljak, 11. studenoga s početkom u 19 sati, dr.sc. Ivan Koprić predstavit će zbirku poezije ”Hologrami nade” uz dr.sc. Snježanu Banović i dr.sc. Vlaha Bogišića. Putositnice utorkom, 12. studenoga u 19 sati, ugošćuju Maju Klarić koja će održati putopisno predavanje i predstaviti knjigu ”Put 88 hramova na japanskom otoku Shikoku”. Obljetnički broj godišnjaka ”Literat” Društva dubrovačkih pisaca predstavit će se u srijedu, 13. studenoga u 19 sati, uz dr.sc. Ivanu Lovrić Jović, prof. hrv. jezika Marielu Marković, predsjednika Društva Borisa Njavra i prof. hrv. jezika Tajanu Martić. U četvrtak, 14. studenoga, Hrvoje Mesić održat će predavanje o elektromagnetskom zračenju s početkom u 18 sati, a manifestacija završava predavanjem prof. Slobodana Prosperova Novaka  ”Dubrovnik iznova: Nakon pola stoljeća” uz moderatoricu Nilu Miličić Vukosavić, u petak, 15. studenoga s početkom u 18 sati.

U Ogranku Lapad, u suradnji Dubrovačkih knjižnica i podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku, nastavljaju se radionice dubrovačkog govora ‘’Đir po govoru Straduna’’ za pete i šeste razrede osnovnih škola s dubrovačkog područja, koje je osmislila voditeljica dubrovačke podružnice Instituta, dr. sc. Ivana Lovrić Jović u suradnji s magistrom edukacije Nikolinom Kuraicom.

 Ogranku Mokošica, u ponedjeljak 11. studenoga, obilježava se deset godina djelovanja ovog ogranka. Rođendansko slavlje počinje u 17 sati programom za najmlađe. Lutkarsko društvo pod vodstvom knjižničarke Katarine Palinić, izvest će predstavu “Vilenjak tvrdoglavac”. U 19 sati na programu je pjesničko – glazbena večer naslova “U ritmu odrastanja”. Gosti večeri su odgojiteljica i pjesnikinja Diana Brkić, učenica srednje škole i pjesnikinja Isaura Brković, knjižničarka i glazbenica Lucija Pećar, te Adem Gušić, knjižničar, pjesnik i glazbenik. U petak, 15. studenoga, predstavit će se digitalne slikovnice koje su nastale na ljetnim radionicama „Riječ, slika, zvuk“.Također, u Ogranku Mokošica se tijekom cijelog trajanja manifestacije održavaju radionice medijske pismenosti o korištenju slobodnog vremena pod imenom ‘’U slobodno vrijeme želim biti…’’, kao i pričaonice za djecu ‘’Odakle dolazi glazba’’.

Tijekom trajanja Mjeseca knjige srijedom i subotom održavaju se čitaonice u Domu za starije osobe Dubrovnik koje vodi knjižničarka Narodne knjižnice Grad, Katarina Palinić.

Podsjećamo sve korisnike Dubrovačkih knjižnica kako tijekom trajanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige mogu besplatno vratiti knjige, pa molimo sve one koji nisu vratili knjige na vrijeme da iskoriste priliku i to naprave do petka, 15. studenoga 2019.