Vrhunac manifestacije Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenoga) donosi brojna zanimljiva gostovanja u Dubrovačkim knjižnicama.

U četvrtom tjednu Manifestacije u Narodnoj knjižnici Grad u ponedjeljak, 4. studenoga s početkom u 19 sati, dr. Elma Bunar predstavit će svoju knjigu ‘’Estetska medicina – odabrana poglavlja’’ uz prim. dr. Aleksandru Pirjavec i Vanju Gabrić, prof. U Ogranku Lapad, 5. studenoga u 18 sati djeca će moći uživati u lutkarskoj predstavi ‘’Orlando’’ kulturnog društva Aster. Isti dan u 19 sati, u Čitaonici Narodne knjižnice, fra Ivan Kramar, predstojnik franjevačkog samostana sv. Vlaha u Pridvorju, predstavit će svoju zbirku poezije ‘’Kameno more’’. U srijedu, 6. studenoga, Tuga Tarle upoznat će publiku s likom i djelom Vinka Paletina iz Korčule, konkvistadora i kartografa iz 16. stoljeća pod naslovom Vinko Paletin, prvi izvjestitelj iz Novoga svijeta”, s početkom u 19 sati. Natjecanje za djecu u čitanju na glas održat će se u četvrtak, 7. studenoga u 17 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Dan iza, petak, 8. studenoga, u 18:30 sati, Robert Torre predstavit će svoju knjigu Ima li života prije smrti?’‘.

U suradnji Dubrovačkih knjižnica i podružnice Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Dubrovniku počele su radionice dubrovačkog govora ‘’Đir po govoru Straduna’’ koje je osmislila voditeljica dubrovačke podružnice Instituta, dr. sc. Ivana Lovrić Jović u suradnji s magistrom edukacije Nikolinom Kuraicom. Za potrebe čitanja ulomaka i autentičnog izgovora, u prvom ciklusu radionica pridružila im se i amaterska glumica i prof. hrv. jezika Tajana Martić. Radionice su namijenjene  učenicima petih i šestih razreda osnovnih škola na području grada Dubrovnika, a uglavnom se održavaju tijekom jutarnjih sati u Ogranku Lapad.

Ogranku Mokošica se tijekom cijelog trajanja manifestacije održavaju radionice medijske pismenosti o korištenju slobodnog vremena pod imenom ‘’U slobodno vrijeme želim biti…’’, kao i pričaonice za djecu ‘’Odakle dolazi glazba’’.

Tijekom trajanja Mjeseca knjige srijedom i subotom održavaju se čitaonice u Domu za starije osobe Dubrovnik koje vodi knjižničarka Narodne knjižnice Grad, Katarina Palinić.

Podsjećamo sve korisnike Dubrovačkih knjižnica kako tijekom trajanja manifestacije Mjeseca hrvatske knjige mogu besplatno vratiti knjige, pa molimo sve one koji nisu vratili knjige na vrijeme da iskoriste priliku i to naprave u razdoblju od 15. listopada do 15. studenoga 2019.