Županijska Matična služba Dubrovačkih knjižnica sazvala je redovni godišnji sastanak predstavnika narodnih knjižnica Dubrovačko-neretvanske županije, u utorak, 17. rujna 2019. u Gradskoj knjižnici “Ivan Vidali” Korčula.

Na sastanku je sudjelovalo osam ravnatelja/ica narodnih knjižnica iz Korčule, Orebića, Vela Luke, Blata, Ploča, Opuzena, Metkovića i Stona. Voditeljica Matične službe Marica Šapro-Ficović je izložila najvažnije rezultate prikupljanja i analize podataka o radu narodnih knjižnica u 2018. Rezultati su pokazali da su knjižnice na razini županije ostvarile napredak, uključujući povečanje broja korisnika, fonda, prostora, prihoda, dogadjanja, posjetitelja. Raspravljalo se također i o problemima pojedinih knjižnica, osobito nedostatku prostora i stručnog osoblja, davali su se prijedlozi za stručno usavršavanje knjižničara i razvoj mreže knjižnica osnivanjem ogranaka većih knjižnica na otoku Korčuli I Pelješcu.

Sudionici sastanka su sudjelovali na svečanom otvaranju nove galerije “Fra Bernardin Sokol” u franjevačkom samostanu na otoku Badiji, uz pokroviteljstvo i nazočnost predsjednice Republike Hrvatske te poznatih korčulanskih umjetnika Izvora Oreba i Emilije Karlavaris koji su darovali galeriji oko 200 svojih umjetnickih djela.

Marica Šapro-Ficović
Voditeljica Županijske Matične službe