U utorak, 17.rujna u 19 sati, na Čitateljskom klubu razgovaramo i raspravljamo o romanu “Islednik” Dragana Velikića.

“Velikić, kojega Jergović opisuje kao “sjajnog promatrača, kultiviranog oka i s razvijenim interesom za prizor i atmosferu”, iznimno je plodan pisac – napisao je dosad deset romana, te tri knjige priča, pet knjiga eseja i jednu knjigu intervjua, prevedenih na petnaest europskih jezika. Dobitnik je niza nagrada, među kojima nagrada Meša Selimović, Miloš Crnjanski i Kočićevo pero, te Srednjoeuropske nagrade za cjelokupno književno stvaralaštvo (Mitteleuropa-Preis) za 2008.,koju dodjeljuje Ministarstvo kulture Republike Austrije.

Dvostuki je dobitnik NIN-ove nagrade za roman godine, za romane “Ruski prozor” (2007.) i, “Islednik” (2015.). Roman je kod nas objavio nakladnik Meandar Media, koji je objavio i Velikićev roman “Bonavia” (2012.), po Velikićevim riječima, njegovom, “za nijansu, najboljom knjigom”.
U romanu je glavni junak pisac, koji nakon majčine smrti, kreće na introspektivno emotivno putovanje majčinim životom o kojemu ništa ne zna, koje se pretvara u autopoetičnu ispovijest o vremenu i ljudima kojih više nema. Roman je to o atmosferi i životu koji su prošli, koje su vrijeme i povijest nepovratno izmijenili.

“Raditi ono što isključuje rizik. Po ko zna koji put iščitati uputstvo za upotrebu miksera ili aparata za kafu. Ići u potragu za Lizetom, umesto za samim sobom. Nije važno da li je Lizeta živela na Crvenom otoku; međutim, valjalo bi saznati nešto o razlozima zbog kojih sam sebe proterao sa plaže. Zašto se zavlačim u niše dosadnih knjiga? Zašto sanjam o mirnim gradovima Panonije kao sigurnim utočištima, tamo gde je događaj zujanje bumbara u lozi na tremu? Zašto obziri prema stanarima malih svetova? Čemu uzdržanost, sapeti korak, zaustavljeni dah? Biti manji od sebe – prava mera mogla bi da povredi okolinu.”