Dubrovačke knjižnice u suradnji s Veleposlanstvom Republike Bugarske u Hrvatskoj otvorile su 30. kolovoza 2019. u prizemlju Narodne knjižnice Grad izložbu „Papinstvo i Bugari” (od 9. do 21. stoljeća) posvećenu kršćanskim korijenima Europe i odnosima između Bugarske i Svete Stolice na osnovu prikupljenih dokumenata iz Tajnih Vatikankih arhiva, Vatikanske knjižnice i Državnog arhiva u Dubrovniku, koji prate veze između Bugarske i papinskih institucija od 9. stoljeća do danas.

U bugarskoj povijesti ti su odnosi odigrali veliku ulogu – od priznavanja slavenskog pisma do borbe za samostalnu bugarsku crkvu, a u ranom srednjem vijeku Bugarska je bila jedna od prvih ranosrednjovjekovnih država i gotovo je odmah uspostavila trajni odnos s Vatikanom. Panel XXIII. odnosi se na grad Čiprovec, grad koji predstavlja sponu hrvatske i bugarske kulture, bogat nalazištima bakra, srebra, olova i zlata znamenito skladište dubrovačkih trgovaca, koji od 13. stoljeća slobodno trguju po Bugarskoj zahvaljujući trgovačkom ugovoru o slobodnoj trgovini i slobodnom kretanju Dubrovčana cara Ivana Asena s Dubrovčanima. Panel XXI. spominje dubrovačke trgovce koji jedini smiju trgovati Carstvom tijekom 15. i 16. stoljeća. U Čiprovec u 16. st. dolaze i hrvatski franjevci iz Bosne, koji postaje katoličko misionarsko središte Bugarske.
Izložba je izrađena povodom proslave 370. obljetnice osnivanja Katoličke Nikopolske biskupije (1648.-2018.), 330. obljetnice Čiprovskog ustanka (1688.-2018.) i 140. obljetnice oslobođenja Bugarske (1878.-2018.

Genka Vasileva Georgieva, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj, istaknula je kako je cilj izložbe pokazati bliskost između Bugara i Hrvata. Voditeljica Narodne knjižnice Grad, Marina Zec-Miović, izrazila je želju za budućom suradnjom između Dubrovačkih knjižnica i knjižnica Bugarske, pod krilaticom “Zajedno” i čestitala joj na izboru grada Plovdiva bogatog nasljeđa okrenutog budućnosti za europsku prijestolnicu kulture 2019. te joj uručila prigodne poklone: suvenire Dubrovačkih knjiznica i i pretisak Dubrovačkog misala u izdanju Dubrovačkih knjižnica. 

Njegova preuzvišenost, mons. biskup Mato Uzinić, i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku, Nikolina Pozniak, nazočili su izložbi.

Stručni konzultant izložbe je prof. Krasimir Stanchev, a kustosi su prof. dr. Axinia Džurova, dr. Kiril Plamen Kartaloff, mons. Strahil Kavalenov (Katoličke Nikopoljska Biskupija).

Izložba „Papinstvo i Bugari”, koja je prije ovoga bila postavljena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu i Đakovu, ostat će otvorena dva tjedna u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

AUTOR FOTOGRAFIJA: VEDRAN LEVI