Foto i tekst: Marica Šapro – Ficović
 
Županijska Matična služba za narodne i školske knjižnice, održala je 4. srpnja 2019 sastanak (stručni skup) školskih knjižničara Dubrovačko-neretvanske županije u Orebiću u suradnji s Narodnom knjižnicom Orebić i Osnovnom školom Orebić. Sudjelovali su knjižničari osnovnih i srednjih škola Korčule, Žrnova, Vela Luke, Smokvice, Orebića, Janjine, Dubrovnika, Župe dubrovačke i Cavtata.
 
Knjižničari su prije stručnog dijela programa skupa posjetili Narodnu knjižnicu Orebić, gdje su bili srdačno primljeni. Zatim su, uz vodstvo školske knjižničarke Andjele Bošnjak razgledali zgradu OŠ Orebić koja je obnovljena krajem 2017. sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Prostor zadivljuje veličinom od 4.000 kvadratnih metara i suvremenom opremom. Pored razmjene informacija o aktualnim dogadjanjima u školskom knjižničarstvu, glavni dio skupa održanom u OŠ Orebić je bio posvećen knjižničnoj statistici.
 
Gost , dipl. Ing. Danko Tkalec, Point d.d. Varaždin, pokazao je mogućnosti programa Metelwin u dijelu knjižnične statistike. Metelwin je računalni program kojeg u svom poslovanju koristi najveći broj knjižnica DN Županije- 29 školskih I 7 narodnih knjižnica.
 
Voditeljica Matične službe dr.sc. Marica Šapro-Ficović je predstavila analizu podataka o radu školskih knjižnica u Online sustavu statistika u 2018. godini kao i skupne rezultate. Naglasila je da će podaci biti dostupni na Portalu matične djelatnosti Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.
 
U dijelu skupa Danko Tkalec je izložio mogućnosti digitalizacije I stvaranja digitalnih zbirki u Metelwinu, a voditeljica Narodne knjižnice Orebić Nataša Tolj je predstavila prvu digitaliziranu slikovnicu iz svoje zbirke Kovač Petar I njegova tri sina, autorice Nedjeljke Lupis (izd. Narodne knjižnice Orebić, 2016). Za digitalizaciju se odlučila nakon edukacije I stečenih znanja na tečaju i radionici Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara iz Zagreba, Nove tehnologije u radu s djecom i mladima, održanom također u organizaciji županijske Matične službe u Dubrovniku, u Narodnoj knjižnici Grad 22. svibnja 2019.
 
Matična služba se ovim putem zahvaljuje na dolasku g. Tkalecu, školskim knjižničarima te kolegicama Nataši Tolj i Anđeli Bošnjak na suradnji i gostoprimstvu.