Predavanjem „Kako i zašto živjeti bez plastike i zero waste?“ Marka Capeka Dubrovačke knjižnice priključit će se obilježavanju Međunarodnog dana bez plastičnih vrećica. Predavanje će se održati u srijedu, 3. srpnja, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad s početkom u 19 sati.

Marko Capek već preko deset godina  bavi se zaštitom okoliša. Kao inženjer elektrotehnike nakon fakulteta zaposlio se  u UN-u te radio na brojnim  projektima povezanim uglavnom s obnovljivim izvorima energije. Putujući poslovno i privatno zemljama diljem svijeta iz prve ruke mogao se uvjeriti koliki su razmjeri onečišćenja koje je čovjek uzrokovao neumjereno se koristeći plastikom. Nakon te spoznaje odlučio je promjenom vlastitog životnog stila ublažiti štetu koju odbačena plastika čini u okolišu te se njome koristiti umjerenije, svjesnije i kontroliranije.  

U dvosatnom  predavanju Capek će govoriti o tome što svatko od nas može učiniti da smanji svoj plastični otisak, a publika će imati priliku vidjeti i kratku verziju fima „Plastični ocean“.