Deveti festival hrvatskih digitalizacijskih projekata održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu 9. i 10. svibnja 2019. godine. Na Festivalu sudjeluje i Znanstvena knjižnica Dubrovnik koja je imala izlaganja na temu digitalizacije i spektralnog snimanja rukopisa

U usporedbi s dosadašnjim razvojem digitalizacije građe u baštinskim ustanovama, posljednjih se godina uočava pojava sve većeg broja projekata korištenja digitalizirane građe u izradi novih proizvoda i usluga, ali i ulazak kreativnih pojedinaca, udruga i tvrtki u to područje. Stoga je središnja tema ovogodišnjeg Festivala interpretacija kulturne baštine kao oblika očuvanja i približavanja baštine javnosti.

Festival je donio izlaganja stručnjaka iz područja interpretacije baštine, digitalizacije, upravljanja i korištenja digitalnoga sadržaja. Drugoga dana Festival se nastavio razmatranjem teorijskih i praktičnih pitanja u području digitalizacije kulturne baštine te izradbe digitalnih kulturnih proizvoda, a to će omogućiti prostor za raspravu i razmjenu ideja povezanih s aktualnim zbivanjima u području digitalizacije.