Povodom 600-te obljetnice postavljanja Orlandovog stupa u Dubrovniku i proglašenja 2019. godine “Orlandovom godinom” danas se u prostoru Luže održalo predstavljanje dvije dječje slikovnice o Orlandu koje su pripremila djeca Dječjeg vrtića Pčelica i učenici OŠ Marina Držića, kao i vrtićke pjesme o Orlandu.

Polaznici Dječjeg vrtića Pčelica i njihova odgojiteljica Diana Brkić predstavili su svoju slikovnicu naziva “Orlando hrabri vitez”. Djeca su skladala i pjesmu “Orlando” koju su veselo otpjevali pred publikom. Glazbu pjesme je skladala Lina Ivanković, tekst Diana Brkić, a Giorgio Baranac je zaslužan za glazbenu produkciju.

Učenici Osnovne škole Marina Držića su, s učiteljicom Ivanom Kašikić, pripremili slikovnicu “Legenda o Orlandu”. Učiteljica Kašikić govorila je o nastanku slikovnice, za koju ju je inspirirala ljubavna priča između našeg Orlanda i djevojke iz bogate obitelji. Djeca, autori teksta i ilustracija, recitirali su svoje priče iz slikovnice.

Dio svojih slikovnica djeca su osobno uručila ravnateljici Dubrovačkih knjižnica Jeleni Bogdanović i kolegicama s Dječjeg odjela Deši Ficović Kosović i Nikolini Miloslavić, kao i glavnoj sestri pedijatrije Opće bolnice Dubrovnik Anki Drobac, koje su se srdačno zahvalile na velikodušnoj gesti.

Dubrovačke knjižnice tako su obogatile fond Odjela za djecu i mlade dvjema slikovnicama u kojima će oni najmlađi zasigurno uživati.