Radionicom „P.S. Volim se“, koja će se u utorak, 26. veljače, u 18 sati održati u Ogranku Lapad, Dubrovačke knjižnice priključit će se obilježavanju Svjetskog tjedna skretanja pozornosti na poremećaje hranjenja.

Cilj je ove radionice ukazati na probleme u ishrani svih uzrasta, a osobito mladih.  Kroz razgovor s dubrovačkom književnicom Renatom Zlatković i niz zanimljiv aktivnosti koje je pripremila psihologinja Jadranka Zlošilo učenici će preispitati vlastite prehrambene navike, stavove o sebi samima i trendovima koje im današnje društvo nameće.

Roman „Kalorije“ Renate Zlatković idealan je književni poticaj za razgovor o ovoj temi. U njemu na mladima blizak način autorica obrađuje temu anoreksije,  jednog od najčešćih poremećaja  hranjenja. Ovaj roman bio je  nominiran za književne nagrade „Grigor Vitez“ i „Anto Gardaš“.  Mišljenje prosudbenog povjerenstva za nagradu „Grigor Vitez“  zasigurno će vas, ako do sada niste, potaknuti da ga pročitate.

„Iako neatraktivnog naziva KALORIJE riječi koja je mrska i onima koji vole hranu i onima koji se hrane užasavaju, roman Renate Zlatković iznimno je kvalitetno književno štivo. Iako je u njemu autorica, psihologinja po struci, imala prije svega namjeru upozoriti na anoreksiju, u čemu je itekako uspjela, ono u čemu je također uspjela, i zbog čega se ušla u najužem izboru za nagradu Grigor Vitez, jest stvoriti vjerodostojne, žive junake koji čitatelje očaravaju svojim karakterima. Prije svega izdvojili bismo iznimno dobro ocrtani lik tinejdžera Rikarda koji više od svega voli crtati stripove i kroz čiju vizuru i pratimo priču o njegovoj malenoj sestri Bubi i njezinoj velikoj prijateljici Evi, budućoj balerini. Što se sve događa u ovoj priči, preporučamo vam da pročitate sami. Užitak čitanja vam je zagarantiran“.  

Radionica je za učenike osmih razreda OŠ Mokošica.