Na Međunarodni dan čitanja naglas, 1. veljače 2019., na Odjelu za djecu i mlade, Dubrovačke knjižnice započele su sa pričaonicama „Knjigoljupci u akciji s knjižničarkom  Nikolinom“.

U prvoj pričaonici koja se održala u 14 sati sudjelovali su učenici iz produženog boravka OŠ Marin Getaldić. Tijekom čitanja priče „Ja sam sretno dijete“  Mladena Kušeca djeca su se na njima razumljiv način susrela sa situacijama na koje nailaze prilikom odrastanja, te kako ih riješiti da bi u konačnici izrasli u zdravije, sretnije i bolje ljude. Potom su uslijedile igre iskazivanja osjećaja i slušanja zadanih glasova uz pomoć kojih smo uvježbavali vještinu raspodjele pažnje.

U drugoj pričaonici za klince i klinceze u 17:30 sati čitala se priča „Lisica je naučila da sreća stanuje u srcima“, koja poziva na dječje emocije.

Ove terapeutske priče imaju  sadržaj kao i svake druge priče za djecu – jednostavan i pisan  jezikom razumljivim djeci. Ono po čemu se razlikuju od drugih priča je vrlo promišljena fabula kojoj je cilj pomoći djetetu da prepozna sebe u nekoj situaciji, da shvati što osjeća i dobije  primjer kako si može pomoći. 

Oba susreta su završila sretno kako i same priče govore, uz ples i pjesmu „Happy“.

Sljedeća pričaonica na rasporedu je 15. veljače 2019. u 17:30 sati na Odjelu za djecu i mlade.