Dubrovačke knjižnice započele su novi ciklus putopisnih predavanja sa Snežanom Radojičić i pričom o bicikliranju po Sjevernoj Koreji u utorak, 27.studenoga, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Radojičić, spisateljica i nomatkinja, putuje biciklom oko svijeta od 2011. godine. Za to vrijeme prošla je oko 55.000 km i obišla 40-ak zemalja Europe i Azije. Ova neumorna cikloturistica na svom je prijevoznom sredstvu sedam dana provela i u Sjevernoj Koreji.

U prvom dijelu predavanja prisutne je upoznala o počecima svog putovanja biciklom. Preko Himalaja i pustinje Gobi, približila nam je život dalekog Istoka i planete Japan. Drugi dio bio je posvećen odlasku u Sjevernu Koreju. Kako preko turističkih agencija nije problem doći u tu zemlju. O pravilima i opasnostima koje postoje, ako se ona krše. O utiscima života običnih ljudi i koliko je kolektivna kultura bitna u ustroju društva.

Predavanje je Snežana Radojičić završila uvodnom napomenom iz njezine zadnje knjige “Severna Koreja: Putovanje po zemlji Kim Džong Una”: “…Putujem u potrazi za dobrotom i lepotom u svetu. Jedine granice koje priznajem su zvezdano nebo iznad mene I moralni zakon u meni. Volim da slažem reči u rečenice i zbog toga pišem. U ovoj knjizi ne pretendujem na otkrivanje istine o Severnoj Koreji. Želim samo da prenesem ono što sam videla, saznala I doživela, kao i da podelim svoja osećanja i razmišljanja. Ništa više od toga.”

Nakon toga autorica je odgovarala na pitanja iz publike koju je posebno zanimalo kako uspjeva financirati svoja putovanja.

Više fotografija možete pronaći na službenoj Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica.