Kulturno-umjetnička, regionalna manifestacija „Dani kraljice Teute“ održala se u utorak, 20. studenoga, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Na programu je bila svečana akademija posvećena obilježavanju 550-te godišnjice smrti albanskog nacionalnog heroja Skenderbega i Gjon Gazulliju (Ivan Gazulić), dominikancu, astrologu i astronomu albanskog podrijetla koji je obavljao diplomatske poslove za Dubrovačku Republiku, te oporučno darovao svoju bogatu biblioteku za javnu knjižnicu u Dubrovniku u 15. stoljeću.

Ovom prigodom govorilo se i o najstarijoj albanskoj dijaspori koja se doselila u Dubrovnik prije 600 godina. To su većinom bile vrlo bogate obitelji aristokratskog podrijetla koje su pobjegle pred Turcima. Pretpostavlja se da je tada bilo oko 345 osoba u Dubrovniku, a među njima i obitelj Gazulli. U Dubrovniku Gjon Gazulli bio je poznat kao Ivan Gazulić.

Ovom prigodom predsjednica Kluba albanskih žena Hrvatske “Kraljica Teuta”, Shenida Bilalli poklonila je portret Gjona Gzullija i prigodne knjige Narodnoj knjižnica Grad.

„Dani kraljice Teute“ održavaju se 14. godinu zaredom, a ovogodišnji program organizirali su Klub albanskih žena hrvatske “Kraljica Teuta”, Dubrovačke knjižnice, te Savjet za nacionalne manjine RH uz potporu Veleposlanstva Republike Albanije u RH; Veleposlanstvo Republike Kosova u Zagrebu; Konzulat Republike Albanije u Republici Hrvatskoj, Dubrovnik; i Top Event Dubrovnik.

Na manifestaciji su govorili Ahmet Musa iz Albanije, Etleva Lala iz Mađarske, Shenida Bilalli, ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik Jelena Bogdanović, Zoran Perović iz Državnog arhiva u Dubrovniku, Ivan Gjurasić počasni albanski konzul u Dubrovniku i Valjdeta Golja predstavnica dubrovačkih Albanaca.

Cijela galerija fotografija s “Dana kraljice Teute” u Dubrovniku dostupna je na službenoj Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica.