Dubrovačke knjižnice i ove su godine partner Festivala Treće uho koje je posvećeno Nizozemskoj. Festival započinje u utorak, 20. studenoga u 18 sati otvorenjem izložbe „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ u prostorima Ogranka Lapad (Atlant centar, 1. kat). Izložba ostaje otvorena do kraja mjeseca, a postavili su je srednjoškolci volonteri koji će ujedno biti i vodiči kroz izložbu. Za grupne posjete svi zainteresirani mogu se obratiti Josipi Lozo na josipa.lozo@gmail.com  ili 099 6674333.

Putujuća izložba „Anne Frank – povijest za sadašnjost“ na tridesetak izložbenih panela donosi brojne detalje iz života židovske djevojčice i njezine obitelji s kraja Drugog svjetskog rata, ali i aktualizira pitanje ponovne pojave nacističke ideologije u suvremenom svijetu. Izložba u Hrvatskoj također sadrži šest panela koji se bave lokalnom poviješću.

Izložba je ostvarena u sklopu projekta Povijest za sadašnjost, a organizatori su Hrvatska edukacijska i razvojna mreža za evoluciju sporazumijevanja (HERMES) i Kuća Anne Frank iz Amsterdama.

Djevojčica, u cijelom svijetu prepoznata kao simbol dječje žrtve holokausta, rođena je u Frankfurtu na Majni 1929. godine. Četiri godine poslije s obitelji seli u Amsterdam, nakon što u Njemačkoj na snagu stupaju protužidovski zakoni. Početkom okupacije Hitlerovih nacista, Frankovi sele u tajno skrovište, gdje Anne tijekom dvije godine piše dnevnik. U kolovozu 1944. zabilježen je zadnji zapis u dnevniku. Otkriveno je skrovište u kojem se s obitelji skrivala, petnaestogodišnja Anne umire u logoru, a jedini preživjeli član obitelji je Otto Frank, njezin otac, koji je i objavio dnevnik.

Izložba je već obišla četrdesetak zemalja, a u Hrvatskoj je bila u Zagrebu, Rijeci, Splitu, Osijeku, Čakovcu, Daruvaru, Bjelovaru,Vrgorcu, Zadru, Puli, Labinu, Opatiji, Slavonskom Brodu, Krku, Koprivnici, Varaždinu, Petrinji, Sisku, Slatini, Virovitici, Vukovaru, Gospiću, Našicama, Đakovu i Lepoglavi. U Hrvatsku je dovedena u sklopu projekta „Povijest za svijest“ koji je financirala Europska unija. Izložba trenutko nastavlja putovati po Hrvatskoj uz pomoć lokalnih donacija, a u Dubrovnik dolazi u okviru osmog izdanja kulturno-edukativnog Festivala Treće uho financiranog od strane Grada Dubrovnika i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku RH.