Dubrovnik i Dubrovačke knjižnice po prvi će puta biti domaćini kulturno-umjetničke, regionalne manifestacije „Dani kraljice Teute“ koja će se održati u utorak, 20. studenoga u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Program obuhvaća svečanu akademiju koja će biti posvećena obilježavanju 550-te godišnjice smrti albanskog nacionalnog heroja Skenderbega i Gjon Gazulliju (Ivan Gazulić), dominikancu, astrologu i astronomu albanskog podrijetla koji je obavljao diplomatske poslove za Dubrovačku Republiku te oporučno darovao svoju bogatu biblioteku za javnu knjižnicu u Dubrovniku u 15. stoljeću.

Ova svečana  akademija bit će ujedno i sjećanje na najstariju albansku dijasporu koja se doselila iz Albanije u Dubrovnik prije 600 godina. To su većinom bile  vrlo bogate obitelji aristokratskog podrijetla koje su pobjegle pred Turcima. Pretpostavlja se da je tada  bilo oko 345 osoba u Dubrovniku, a među njima i obitelj Gazulli. U Dubrovniku Gjon Gazulli  bio je poznat kao  Ivan  Gazulić.

Ovom prigodom predsjednica Kluba albanskih žena Hrvatske “Kraljica Teuta”, Shenida Bilalli poklonit će  portret Gjona Gzullija i prigodne knjige Narodnoj  knjižnica Grad, te će obnoviti  zahtjev  iz 2016. Gradu Dubrovniku za imenovanje jedne ulice u Dubrovniku po Gjon Gzuliju.

„Dani kraljice Teute“ održavaju se 14. godinu zaredom, a ovogodišnji program organiziraju Klub albanskih žena hrvatske “Kraljica Teuta”, Dubrovačke knjižnice te Savjet za nacionalne manjine RH uz potporu Veleposlanstva Republike Albanije u RH; Veleposlanstvo Republike Kosova u Zagrebu; Konzulat Republike Albanije u Republici Hrvatskoj, Dubrovnik; i Top Event Dubrovnik.

PREDAVAČI:

 1. gost prof. dr. Ahmet Musa  – Albanija
 2. gost prof. Etleva  Lala – Mađarska
 3. Shenida Bilalli – predsjednica Kluba albanskih žena Hrvatske „Kraljica Teuta“
 4. prof. kl. filologije Jelena Bogdanović – ravnateljica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik
 5. viši arhivist Zoran Perović – Državni arhiv u Dubrovniku
 6. Ivan Gjurasić – počasni albanski konzul u Dubrovniku
 7. Valjdeta  Golja – predstavnica dubrovačkih Albanaca

IZVOĐAČI UMJETNIČKOG PROGRAMA:

 1. plesna grupa „ Ilirke“ i balerine iz Dubrovnika
 2. Brisela Ermira Lefort – pijanistica
 3. DUBROVAČKA GLUMCA
 4. Marko Kriste uz pratnju dva dubrovačka gospara
 5. dubrovački glazbenici