Mjesec hrvatske knjige Odjel za djecu i mlade, uz mnogobrojne posjete vrtića i škola, obilježio je i radionicom na temu “Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea”.

Prvo se gledao istoimeni kratki animirani film uz čitanje slikovnice, a potom je svako dijete naučilo kako uvezati i ukrasiti svoju knjigu.

Cijela galerija fotografija je  dostupna na linku: https://m.facebook.com/story.php

“Gospodin Morris sjedi u svom zelenom naslonjaču, na uskoj terasi svoje zgrade i čita knjigu. Mnogo je knjiga za pročitati. S njegove desne i ponešto s lijeve strane uzdižu se tornjevi plavih, crvenih, zelenih i smeđih knjiga. Knjiga svih mogućih boja. Zapravo, i sam njegov život bio je knjiga koju je, stranicu po stranicu, uredno sam pisao.

A onda je zapuhao snažan vjetar.

U tim prvim scenama, g. Morris kao Buster Keaton preskače po kući koju vjetar nosi, potpuno pribran, a opet pomalo tragičan i smiješan, zatvoren u taj svoj knjiški svijet.

Od svih njegovih knjiga, kad naglavačke sleti u sivo, bezbojno oko oluje; natrag u svoj grad, ali ovoga puta potpuno poharan, preživi samo jedna – njegova knjiga života u kojoj više nema niti jednog slova. Sve u životu Morrisa Lessmorea, uključujući i njegovu vlastitu priču, odnio je vjetar.

Tako počinje kratki, 15-minutni animirani film “Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea”, početkom ove godine nagrađen Oscarom, ali i istoimena slikovnica Williama Joycea koja je upravo prevedena na hrvatski jezik u izdanju nakladničke kuće MeandarMedia. William Joyce (1957) poznati je američki ilustrator, pisac, producent i filmaš koji je crtao ilustracije, primjerice, za New Yorker i neko vrijeme radio u Pixarovom studiju, dok se snimala “Priča o igračkama” i “Život buba”. Danas ima vlastiti studio za animaciju, Moonboot Studios, koji je osnovao s Brandonom Oldenburgom.” – preneseno s www.najboljeknjige.com