Dubrovačke knjižnice u sklopu obilježavanja Mjeseca hrvatske knjige organiziraju predavanje o poeziji i malu kreativnu radionicu Maje Klarić u utorak, 23. listopada, u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Jeste li znali kako su afrička plemena koristila poeziju prije više od četiri tisuće godina za pamćenje povijesnih događaja? Ili kako je prvi zabilježeni autor u povijesti – bila žena, pjesnikinja iz drevnog grada Ura u Mezopotamiji? Znate li kako najstariju ljubavnu pjesmu na svijetu možete pogledati u Povijesnom muzeju u Istambulu?

Putopjesnikinja Maja Klarić ovog će vas puta povesti na jedno sasvim drugačije putovanje – unatrag kroz vrijeme, do samih početaka poezije. U kratkom uvodnom predavanju saznat ćete gdje je nastala poezija i za što se koristila, te što se sve s njom događalo kroz stoljeća sve do modernih inačica ovog žanra kao što je primjerice Instagram poezija.

U drugom dijelu druženja zasukat ćemo rukave i sami pokušati stvoriti svoje pjesničke uratke u radionici pod nazivom “Blackout poetry”.

Ako ste oduvijek htjeli pisati poeziju ili vas je ona zanimala, a iz nekog ste se razloga suzdržavali, evo pravog načina za okušati se! Ovaj alternativni način stvaranja poezije iz gotovih tekstova potiče pisanje i pomaže razvitku kreativnosti.

Stihovi nastaju tako da se nasumično izaberu riječi u zadanom tekstu, a ostatak teksta se oboji ili oblikuje po želji. Slikopjesmama koje nastaju na radionici možete po završetku ukrasiti bilo koji prostor, a tehniku koja se vrlo lako savlada možete prakticirati kad vam zatreba malo kreativnog oduška.

Radionica je namijenjena osobama svih uzrasta i ne zahtijeva nikakvu posebnu pripremu, baš kao ni prvi dio predavanja u kojem se možete samo opustiti i putovati kroz vrijeme na krilima poezije.

 

BIOGRAFIJA:

Maja Klarić rođena je 1985. u Šibeniku. Diplomirala je Engleski jezik i književnost i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s diplomskim radom na temu Suvremeni hrvatski putopis. Radi kao književna prevoditeljica za razne nakladničke kuće, a prevodila je i za časopise Riječi, Poezija i Libra Libera, novine Zarez, Treći program Hrvatskog radija. Organizira manifestaciju Šumski pjesnici pored Grožnjana. Objavila je tekstove u raznim novinama i časopisima: Zarez, Quorum, Knjigomat, Poezija, Tema… Zastupljena je u antologijama Erato 2004., Rukopisi 32, Ja sam priča, Sea of Words, Castello di Duino, Ulaznica. Dobitnica je stipendija za rezidencijalni boravak u Brazilu i Estoniji. Objavila je tri zbirke putopisne poezije – Život u ruksaku, Quinta Pitanga i Nedovršeno stvaranje, kao i prozni putopis Vrijeme badema nakon što je propješačila 880 kilometara dug put Camino de Santiago u Španjolskoj. Urednica je brojnih domaćih putopisnih izdanja, a trenutačno priprema putopis iz Japana.