U organizaciji Libertas međunarodnog sveučilišta i Dubrovačkih knjižnica u srijedu, 10. listopada, održano je predavanje pod naslovom „Temelji slobode“.  Više u formi tribine nego predavanja o pojmu slobode iz filozofske perspektive govorio je doc. dr. sc. Stipe Buzar, politološki aspekt izložio je dr. sc. Maroje Višić dok je teološko-antropološke dimenziju predstvaio don Jerko Ban.

Buzar je pojam slobode izložio kroz prizmu slobode djelovanja za koju kaže da „o njoj uvijek slušamo kao o nekoj dobroj stvari,uvijek je shvaćena kao pozitivna vrijednost, kao neko pravo koje ne smije biti oduzeto, a samo ga najperverzniji oduzimaju. Govori se pored toga da sloboda ima neku ispravnu mjeru, pa je tako granica moje slobode tamo gdje počinje sloboda nekoga drugog. U tom smislu nitko nema apsolutnu slobodu djelovanja već je ona ograničena slobodom drugog i u tom smislu su naše slobode relativne.“ „I smrt slobodi i život slobodi“ zaključio je Buzar.

Iz pristupa političke filozofije pojam slobode objasnio je Višić kako bi ga pročistio od instrumentalno politološkog i danas nadasve dominantnog razumijevanja tog pojma. Ban je započeo izlaganje jednom vježbom meditacija ističući kako vjeruje da će neki doživjeti kontemplaciju. „Sloboda je istovremeno privlačna i zastrašujuća, razvidna i nedokučiva, nužna i potrošna (…) ako pomislimo da je sloboda činiti samo što nam padne na pamet onda je gubimo jer postajemo robovi vlastitih strasti, dakle kad smo disciplinirani i kad je koristimo ispravno i prikladno onda je to tjelovježba, čini nas dugoročno sposobnijima i zdravijima“ kazao je Ban.

Pojmom  slobode mnogi se bave i tematiziraju je na svoj način, a zauzima i središnje mjesto u mnogim raspravama u političkim znanostima, filozofiji, teologiji, sociologiji te drugim društvenim i humanističkim disciplinama. Naglašavajući kako se nada da je ovo početak jednog serijala ovakvih događanja Buzar je objasnio kako je za prvi susret odabran upravo pojam slobode jer omogućuje interdisciplinarnost.