U okviru manifestacije „Dani fizike u Dubrovniku“  od 16. do 20. travnja u Lazaretima će se održavati radionice s pokusima iz fizike za učenike osnovnih škola pod imenom „Ljepota fizike, Betinim stopama“. Program organiziraju Dubrovačke knjižnice u suradnji s Udrugom za promicanje prirodoslovlja „Prirodopolis“ iz Zagreba te Institutom za fiziku, a uz financijsku potporu Grada Dubrovnika, Društva prijatelja dubrovačke starine i Zaklade Caboga Stiftung.

Program “Ljepota fizike, Betinim stopama” sastoji se od četiri simultane radionice unutar jednoga sata gdje će se u grupama od 3 – 4 učenika istovremeno raditi pokusi iz područja mehanike, topline, elektriciteta i optike na način da svaki pokus traje 15 minuta, a onda se prelazi na sljedeći na kojima će istovremeno sudjelovati od 20-50 djece ovisi o razrednim odjeljenjima pojedinih škola. Predsjednik udruge „Prirodopolis“, Hrvoje Mesić uz asistenciju studenata fizike s PMF-a osnovnoškolcima će pokazati brojne „čarolije“ utemeljene na nekim od osnovnih zakona fizike, a djeca će sama, pod njihovim nadzorom, izvoditi konkretne pokuse i eksperimente.

U programu „Ljepota fizike, Betinim stopama“ sudjelovat će učenici od 5. do 8. razreda osnovnih škola „Ivan Gundulić, „Lapad“, „Marin Držić“, „Marin Getaldić“, „Mokošica“, Župa Dubrovačka“ i „Antun Masle“. Uključeno je tako čak 1300 učenika, a vjerojatno će ih biti i više. Zahvaljujemo ravnateljima škola  na suradnji jer su prepoznali kvalitetu i korisnost ovakvog programa te organizirali nastavu na način da učenicima omoguće sudjelovanje u manifestaciji.

Svi zainteresirani, koji nisu obuhvaćeni ovim programom, za dodatne radionice  mogu se javiti organizatorici i voditeljici projekta Jeleni Bogdanović  na broj: 099 66 24 100 od 12 do 16 sati radnim danom. Voditeljica projekta ujedno je i autorica koncepta: ● umom ● srcem ●  motorički ● kognitivno ● emocionalno (hands-on ● minds-on ● hearts-on ) kroz koji se može saznati sve o  gibanju  nakon prestanka djelovanja centripetalne sile, o čemu ovisi brzina kotrljanja, tromosti,  uzgonu i Arhimedovu zakonu,  preko sudara i količine gibanja i naporne struje pa sve do slike stvorene lećom.

Manifestacija je dijelom posvećena i  znamenitom dubrovačkom matematičaru, fizičaru i geodetu Marinu Getaldiću povodom obilježavanja 450. obljetnice njegova rođenja.