Ovogodišnji Mjesec hrvatskoga jezika Dubrovačke knjižnice obilježit će ciklusom od četiri tribine o jeziku na kojima će se razgovarati o modelu slojevitosti  jezičnog identiteta čiju osnovicu čine vrednote, norme, kulturna i ideološka nadogradnja. Voditeljica tribina bit će dr.sc. Katja Bakija, profesorica hrvatskog jezika i književnosti, docentica na Sveučilištu u Dubrovniku.

Prva tribina održat će se 22. veljače u 19 sati,  u Čitaonici Narodne knjižnice Grad, a  tematizirat će pitanja standardizacije hrvatskog jezika.  Gost tribine bit će  književni povjesničar i teoretičar književnosti te dugogodišnji lektor na Sveučilištu u Dubrovniku dr.sc. Antun Česko.

U nastavku Mjeseca hrvatskoga jezika, koji traje do 17. ožujka, na tribinama o jeziku gosti  Dubrovačkih  knjižnica bit će Đurica Drobac, novinar i urednik na HTV, akademski glumac Branimir Vidić Flika i akademik Stjepan Krasić, profesor povijesti na papinskom sveučilištu svetog Tome Akvinskog u Rimu.

Mjesec hrvatskoga jezika započinje 21. veljače kada se obilježava Međunarodni dan materinskoga jezika i traje do 17. ožujka, dana objave “Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika” iz 1967. godine. Hrvatski je sabor 1997. godine utemeljio Dane hrvatskoga jezika koji traju od 11. do 17. ožujka. Tako Mjesec hrvatskoga jezika logično zaokružuje priču o materinskom hrvatskom jeziku – jeziku naše pismenosti, kulture i identiteta.