Dubrovačkoj publici predstavljena je knjiga „Hrvatska od stoljeća 7. do danas“ autora Dinka Šokčevića u ponedjeljak, 18. prosinca, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. O knjizi, koja prikazuje povijest Hrvata i Hrvatske od samih početaka do danas, uz autora su govorili Katja Bakija i Ivo Banac. Promociju je pjesmom popratio ženski zbor „Divona“.

Ova knjiga prvotno je objavljena na mađarskom jeziku; budući da je bila namijenjena mađarskim čitateljima, za hrvatsko izdanje autor ju je temeljito redigirao i dopunio.

“Ono što Šokčevićevu povijest bitno razlikuje od većine dosadašnjih hrvatskih povijesnih sinteza jest da on ne robuje stereotipima o permanentnom antagonizmu Hrvata i Mađara, o »hrvatskom podjarmljivanju« u državnopravnoj zajednici s Mađarima, pri čemu su posebno negativnu ulogu imali hrvatski mađaroni. Odbacujući historiografske i političke klišeje, Šokčević prikazuje te odnose u mnogo kompleksnijoj optici. Donosi pritom i brojne podatke iz suvremenih mađarskih povijesnih istraživanja koja su, zbog jezične barijere, bila dosad nepoznata hrvatskim povjesničarima. Također se oslanja i na neka suvremena hrvatska istraživanja gospodarske povijesti (poput onih akademika Vladimira Stipetića)” stoji u uvodnoj riječi urednika knjige Velimira Viskovića.

Bakija ističe kako je ova knjiga korisna sinteza za sve one koje zanima hrvatska povijest, ali svakako i za povijesnu znanost jer daje cjelovit uvid u kontinuitet i prirodu hrvatsko-mađarskih odnosa. Banaca napominje kako je Šokčević u svom djelu ponudio sliku o postojanu osam stoljetne  ugarsko-hrvatske države.

Dinko Šokčević (Sokcsevits Dénes) podrijetlom je Hrvat, rođen u Mađarskoj, sveučilišni professor. Ravnatelj je Mađarskog instituta u Zagrebu (Zágrábi Magyar Intézet); bilingvalan je, cijenjen kao vrstan proučavatelj i mađarske i hrvatske povijesti; posebna specijalnost mu je istraživanje mađarsko–hrvatskih odnosa.

Promociju su organizirali: Konzulat Mađarske u Republici Hrvatskoj, Dubrovnik; Veleposlanstvo Mađarske u Republici Hrvatskoj; Mađarski institut u Zagrebu; i Dubrovačke knjižnice Dubrovnik.