Povodom Dana dubrovačkih branitelja Ante Gugo predstavio je svoju knjigu „Žetva u polju otrova“ u četvrtak, 7. prosinca, u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Uz autora o knjizi su govorili Zvonimir Despot te Mišo Đuraš dok je u glazbenom dijelu nastupio Sebastian Vukosavić.

Roman „Žetva u polju otrova“ kompleksna je priča o sudbinama nekoliko generacija jedne obitelji iz Dalmatinske zagore pa se i njegova radnja događa paralelno u dvama različitim razdobljima: 1990-ih u ratnoj Hrvatskoj i 60-ak godina prije, u Kraljevini Jugoslaviji.

„Radnja koja ima elemente špijunskog trilera obogaćena je ljubavnim motivima, ali i psihološkim preispitivanjem pojedinih djela koje ljudi čine u ratu. Junaci ovog romana kroz dijaloge ili opise razmišljanja preispituju svoja moralna, idejna i religiozna načela“ istaknuo je Stipe Botica u recenziji knjige.

Međunacionalni odnosi glavna su potka ovog romana, oni generiraju sukobe koji prerastaju u obiteljske i osobne tragedije, oni su pokretač radnje u prošlosti koja kulminira krvavim ratom u sadašnjosti.

„Iako napisan u maniri naturalističkih romana, prepun detaljnih opisa ratnih strahota i tragičnih sudbina, ovaj roman nije lišen optimizma: nasuprot užasu, kroz njega se kao lajtmotiv provlači slika mirnog, idiličnog života te nada i ljubav.“-zaključuje Žarko Ivković u svom osvrtu na knjigu.

Cijelu galeriju fotografija možete pogledati na Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica.