Mjesec hrvatske knjige održava se od 15. listopada do 15. studenoga, a ovogodišnja centralna tema je enciklopedistika. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, a organizator su Knjižnice grada Zagreba. Riječ je o nacionalnoj manifestaciji koja već više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje, ali i knjižnice i knjižnične usluge kao društvenu vrijednost. Tijekom mjeseca knjige knjižnice, uz one redovne, organiziraju i brojne dodatne aktivnosti i programe pa će tako i Dubrovačke knjižnice u idućih mjesec dana biti pozornica za mnogobrojna događanja. Program je već tradicionalno podijeljen na onaj namijenjen djeci, te program za odrasle.

U nedjelju, 15. listopada, lutkarska družina Ogranka Mokošica gostovat će s predstavom „Vilenjak tvrdoglavac“ na dječjem odjelu Opće bolnice Dubrovnik. Aktivnosti Ogranka Mokošica nastavljaju se u utorak programom „Čitaj mi“, a riječ je o čitaonicama koje će se u 8:30 održavati u Domu za starije osobe u Dubrovniku.

Za najmlađe sugrađane, u srijedu, 18. listopada, održat će se kreativna radionica za djecu „Likovnica“ u Odjelu za djecu i mlade Narodne knjižnice Grad s početkom u 17 sati.

Program za odrasle započinje u ponedjeljak, 17. listopada, predstavljanjem novog broja godišnjaka “Literat” u izdanju Društva dubrovačkih pisaca. Ova promocija, kao i sva preostala događanja za odrasle u prvom tjednu, na rasporedu je u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Utorak je rezerviran za Putositnice utorkom. Goran Blažević pješačio je od Jordana do Hrvatske, a namjera mu je bila pratiti puteve po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Iraka. Iskustva sa svog petomjesečnog hodanja pretočio je u knjigu pod nazivom „Svilim“, koju će ovom prigodom predstaviti dubrovačkoj publici. Putopisno predavanje bit će popraćeno fotografijama i video zapisima s Blaževićevog putovanja.

Motivirajuće predavanje i promocija knjige Ivane Plechinger “Ono što ostaje, uvijek ljubav je” na rasporedu je u srijedu. Vikend program započinje u petak predstavljanjem knjige Iva Oreškovića „Dan kad je umro prijatelj. Knjiga je u izdanju Društva dubrovačkih pisaca.

Prvi tjedan Mjeseca hrvatske knjige Dubrovačke knjižnice zaključit će autorskom večeri Duške Mušić koja će u društvu s Natali Šarić Trkuljom i Đurđicom Marinić te  gostima iznenađenja predstaviti svoje knjige „Valunzi“ i „Mamac za lignju“.

Sve dodatne informacije o događanjima u Mjesecu knjige u organizaciji Dubrovačkih knjižnica dostupne su na internetskoj i Facebook stranici Dubrovačkih knjižnica.