Dubrovačke knjižnice su na aukciju u londonskom Sotheby’su otkupile fragment beneventanskog rukopisa iz 13. stoljeća za koji je s velikom vjerojatnošću utvrđeno da je nastao u Dubrovniku.

Vrijedni trag pisane dubrovačke baštine ponuđen je s procijenjenom vrijednošću od 3.000 do 5.000 £ na dražbi poznate britanske aukcijske kuće Sotheby’s među 60 eksponata predstavljenih pod zajedničkim nazivom „The History of Script: Sixty Important Manuscript Leaves from the Schøyen Collection / Povijest rukopisa: Šezdeset važnih stranica rukopisa Schøyen zborle“. Dražba je održana 10. srpnja u Londonu, a Dubrovačke knjižnice su, zahvaljujući donaciji Društva prijatelja dubrovačke starine, otkupile beneventanski rukopis iz 13. stoljeća koji u roku od mjesec dana treba stići u Dubrovnik, nakon čega će biti i predstavljen javnosti. 

Dobrotom povjesničarke umjetnosti i predsjednice Britansko – hrvatskog društva Flore Turner i posredstvom dr. sc. Joška Belamarića s Instituta za povijest umjetnosti u Splitu i dubrovačke znanstvenice dr.sc. Rozane Vojvoda, doznali smo da se jedan fragment rukopisa dalmatinskog porijekla, pisan beneventanskim pismom iz 13. st. prodaje u aukcijskoj kući Sotheby’s u Londonu. Prema mišljenju dr.sc. Rozane Vojvoda, koja je doktorirala na temu dalmatinskih rukopisa pisanih beneventanom, postoji velika mogućnost da je ponuđeni fragment rukopisa dubrovačkog porijekla. Dubrovnik je, vrijedi istaknuti, najbogatiji grad u Dalmaciji po broju beneventanskih fragmenata koje čuva u svojim zbirkama (gotovo 50), a na dubrovačkom području od kasnog 11. do 13. stoljeća bio je aktivan najmanje jedan benediktinski skriptorij. Još jedan fragment u vlasništvu Znanstvene knjižnice bit će vrijedan element za dokazivanje njegovog postojanja – riječi su ravnateljice Dubrovačkih knjižnica mr.sc. Vesne Čučić.

Napominje kako je otkup spomenutog fragmenta rukopisa i njegov povratak u grad u kojem je nastao od izuzetnog značaja za upotpunjavanje slike o beneventanskoj pismenosti, kao važnom dijelu kulturnog nasljeđa Hrvatske.

Dataciju i dalmatinsko porijeklo fragmenta ustvrdila je Prof. Dr. Virginia Brown (1940.-2009.), koja je radila na Papinskom institutu u Torontu i bila najveća stručnjakinja za beneventanu, srednjovjekovno minuskulno pismo koje se upotrebljavalo isključivo u južnoj Italiji i dalmatinskim gradovima (Osor, Rab, Zadar, Split, Trogir, Dubrovnik, Kotor) od 8., pa po najnovijim istraživanjima sve do 16. stoljeća. U Dalmaciji je, osim kodeksa koji su služili u bogoslužju, beneventanom napisan i velik broj isprava iz doba hrvatske narodne dinastije.