Dubrovačke knjižnice priredile su izložbu povodom 70. obljetnice Dubrovačkih knjižnica (1941.-2011.) Izložba je otvorena 31. siječnja 2011. U prostorima Znansvene knjižnice Dubrovnik.

Na izložbi je predstavljen izbor iz bogate povijesti Dubrovačkih knjižnica. Izborom fotografija, novinskih isječaka, dokumenata, knjiga i druge arhivske građa dokumentiran je razvoj Dubrovačkih knjižnica, njihove selidbe i sadržaji vrijednih zbirki pohranjenih u njihovom fundusu.

Prije ukidanja Dubrovačke Republike 1808. godine, Dubrovnik je imao više od 30 velikih knjižnica, no – unatoč tome, u tom je gradu prva javna knjižnica otvorena tek početkom 40-ih godina 20. stoljeća. Dubrovačku biblioteku svečano je otvorio ban Ivan Šubašić na Kandeloru (Svijećnica), 2. veljače 1941. godine u Kneževu dvoru.

Nakon Drugoga svjetskog rata Dubrovačka je biblioteka promijenila naziv u Gradska biblioteka, a kako se fond knjižnice povećavao, tako su se odvajali i odjeli – znanstveni i opće popularni. Znanstvena i Narodna knjižnica od 1950. godine djeluju odvojeno da bi, nakon 25 godina, ponovno nastavile raditi kao Dubrovačke knjižnice.